Kübra Özdemir Oruç
3 min readJun 14, 2020

DIŞSAL MOTİVASYONUN İÇSELE DÖNÜŞÜMÜ

“Oyun oynayalım mı?” dediğinizde yüzünü çevirenlere,gözlerini düşürenlere maruz kalanlardan mısınız? Peki biraz ardından “Şu an aklımdan geçeni kimse tahmin edemez.” dediğinizde az önceki tepkisizlikte bir kıpırdanma olacağını hissettiniz mi? O halde hadi bir adım daha atın.

  • “Tek kelimelik bir şey geçirdim aklımdan.Bir tahmin hakkınız var.Fakat ilk tahmininde yaklaşana bir tahmin hakkı daha vereceğim.Doğru yanıta ulaştığınızda sizinle çok özel bir anımı paylaşacağım.”

Tahminleri alırken hafiften gülümsüyorsunuz,buna eminim.Tahmin hakkını elde edemeyenlere ekip olarak tek tahmin hakkı vererek pozitif geri bildirim ile sizinle kalmasını sağlayalım. Peki ikinci tahmin hakkını alanlar? Bir dönüt daha vermenin zamanı gelmedi mi? O halde biraz zorlayalım şu işi.

(Sizlerde yazıyı okurken tahminler de bulunabilirsiniz ;)

“Harf satın almanıza müsaade edeyim.Herkesin iki sessiz harf söyleme hakkı var.Harfi doğru olanlar ki ben onlara harf elçileri diyeceğim , yanlış olanlardan bir kişiyi yanına alarak bir sesli bir sessiz harften oluşan hece oluşturabilecekler.Yalnız kelime tahminini ben istemeden söylemek yok.”

Eminim yaklaşanlar olacaktır.Onlara son ip ucunuzu gönderin.Ve arkalarına yaslanmalarını, gözlerini kapatıp şarkıyı dinledikten sonra tek tek ve son kez tahminleri alacağınızı söyleyin.

https://www.youtube.com/watch?v=oyvsIbCerV8

Şarkının anlattığı şey çocuk ve benim aklımdan geçen de Çocukluğumdu :) Oyun oynayalım mı dediğimde hiç kimse sıcak bakmadı bu fikre.Sanırım büyüdükçe, oyundan uzaklaştık dedim kendi içimden.Çocukken oyun kelimesini duymak bile yeterli değil miydi hepimiz için? Oysa az önce keyifli bir oyun oynadık.Ve kuru bir kelimeyle oyun sayesinde kaynaştık, güldük ve şimdi sizinle çok değerli bir çocukluk anımı paylaşarak eski günlerimi yad edeceğiz.Paylaşmak isteyen olursa bende sizinkileri dinlemeyi çok isterim” diyerek dersimizi bitirdik.

Yukarıdaki paylaşım lise öğrencilerimle yaşamış olduğum bir deneyimdi.Öğrencilerim artık oyun yaşında olmadıklarını ve haliyle böyle bir soruya gözlerini çevirerek tepkisiz kalan gruptandı.Öğrencilerimle yaşadığım bu durumda iki noktanın çok önemli olduğunu düşünüyorum; birincisi algı, ikincisi ise yaşantı.Onlar için ilgisini yitirmiş bir algı kısa bir ara sonrasında içsel motivasyonu ortaya çıkarabilecek kurgu ile çocukluktan bu yana uzman oldukları oyun oynama dürtüsünü harekete geçiriyor.Sadece üzeri toz tutmuştu.Kapağı açmak için biraz üflemek gerekiyordu. Oyun oynayalım mı ? sorusunun ardından gönüllü olmayan grup, diğer hamlede kendini oyunun içinde buluvermişti. Huizinga’nın da dediği gibi, “Oyun sihirli bir dairedir ve gönüllü girenler her türlü role ve zorluğa hazır olur.”

Ercan Altuğ Yılmaz hocamızın da şu sözleri bu durumu onaylar niteliktedir; “Zorla oyun olmaz, insanlara bu anlamda seçimler sunmalısınız.Bu şekilde çok daha iyi aidiyet yaşarlar ve hiçbir zaman kötü oynamazlar.”

Bu verdiğim örnekte aynı zamanda dışsaldan içsel motivasyon yolculuğu örneği sergilenmiş olup Rus düşünür Mihaly Csikszentmihalyi’nin Akış(flow) teoremine değinebiliriz.

Net Amaçlar:Oyuncu amacının ne olduğunu ve bu amaca ulaşmak için ne yapması gerektiğini anında anlar (Bkz:*)

Anında Geri besleme:Oyuncu hareketlerinin sonucunu anında görebilir ve anlayabilir.Kazanırsa bir sonraki görev eğer kaybettiyse de devam etmesini sağlayacak pozitif geri bildirimler verilmelidir.(Bkz:)

Zorluk ve yetenek eşleşmesi: Oyuncu ,oyun ilerledikçe ve oyunu öğrendikçe kendisini daha fazla zorlayacak bir öğrenme eğrisini de tırmanmalıdır. (Bkz:)

Derin konsantrasyon:Eldeki görev, dikkat toplamayı teşvik eder.

Kontrolde olma duygusu:Oyuncu oyun tecrübesi boyunca kontrol hissini yitirmemelidir.

Zamanın akışı değişir:Oyuncu zaman kavramını unutur ve zamanın daha hızlı geçtiğini zanneder.

Aktivite kendiliğinden,içsel ödüllü olarak değerlidir:Tecrübenin sırf kendisi için bile etkileşimde olmaya değerdir.

Aynı grubun dönem sonunda ders içi oyunlarımız sonrası duygu ve düşüncelerini yansıtan bir anket grafiği

Küçük deneyimler gelecek kalıcı yaşantıların habercisidir.Ufacık bir oyunla başlayabilir her şey ;)

Kaynakça;Ercan Altuğ Yılmaz,Oyunların Gücü Adına,Epsilon,İstanbul,Mart 2020

Kaynakça;https://ceotudent.com/motivasyonun-zirve-noktasi-akis-hali

.

Kübra Özdemir Oruç

Muhasebe ve Fİnansman Öğretmeni | Yaratıcı Drama Eğitmeni | TOBB KGK Proje Komisyonu Başkanı | GAMFED TURKEY Oyunlaştırma Gönüllüsü